Bescherm de balans tussen werk en privé

0
49
werk en prive balans

De huidige krapte op de arbeidsmarkt maakt dat veel werkenden het de afgelopen jaren steeds drukker hebben gekregen. Het is lastig om taken binnen de kantoortijden af te ronden, wat het verleidelijk maakt om nog snel een paar uur extra te werken in de avond of het weekend. Men wil zijn of haar leidinggevende niet teleurstellen. Kijk eens kritisch naar jouw werkweek? Hoeveel uur werk jij momenteel extra om de openstaande taken tijdig af te kunnen ronden? Overwerken maakt dat de balans tussen werk en privé na verloop van tijd in gevaar kan komen. 

Niet alleen overwerken is hier debet aan, denk ook aan medewerkers in de zorg die te maken hebben met een onregelmatig werkritme en de werkdruk steeds verder hebben zien oplopen. Het is mede het gevolg van de pandemie, wat leidde tot een forse toename in de druk op het zorgpersoneel. Een organisatie als Pggm&co helpt werknemers in de zorg te voorkomen dat deze balans steeds verder vertroebelt. In dit artikel lees je er meer over. 

Het belang van een goede werk-privébalans

Een verstoring in de balans tussen werk en prive hoeft niet direct schadelijk te zijn, wanneer dit tijdelijk van aard is. Denk aan een zorgmedewerker die tijdelijk een dienst van een collega over moet nemen als gevolg van ziekte. Zodra de collega terugkeert stap je over op je vaste werkritme. De werk-privébalans zal hierdoor al snel weer herstellen. Er zijn ook situaties waarin dit niet het geval is, bijvoorbeeld door een sterk toegenomen werkdruk of een onregelmatig ritme. Hoe herken je dit en hoe ga je er vervolgens mee om? 

Vaak valt een verstoorde werk-privébalans te herkennen aan uitputting; je hebt geen puf meer als je aan het eind van de werkdag op de bank ploft. In de weekenden heb je nauwelijks energie om leuke dingen te doen met het gezin. 

Herstel de balans tussen je werk en het privéleven

Bewaak je grenzen en maak kenbaar bij een leidinggevende dat de balans tussen werk en privé verstoord is. Geef jezelf vervolgens ademruimte. Dit kan betekenen dat je tijdens de lunch een rondje wandelt buiten, of bijvoorbeeld dat je ieder uur een glas water haalt. Even weg bij je werkplek. In plaats van een glas water halen, kan ook een mindfulness-oefening helpen om de rust terug te vinden. Je laat gevoelens van stress makkelijker los en relativeert de zorgen die er zijn. Probeer taken daarnaast op te knippen; begin klein en voorkom dat werkzaamheden al snel groots lijken.