Zero Waste leven, hoe pak je dat aan?

0
381
Zero Waste

Wil jij graag minder afval produceren, dan is een Zero Waste leven een optie voor je. Wel is het heel overweldigend en kan het zelfs extreem zijn, dus je doet er goed aan je eerst goed in te lezen. Hoe extreem je wilt gaan, bepaal je natuurlijk zelf. Zou jij bijvoorbeeld graag een toilet willen dat doorspoelt met regenwater, of zou jij je douche voor altijd op kunnen geven? Dan is dat zeker mogelijk. Maar je kunt ook Zero Waste leven zonder deze extreme aanpassingen, en wij laten je zien hoe.

Begin met inventariseren

Bedenk eerst voor jezelf waarom je graag Zero Waste wilt leven. Waarom vind je het belangrijk je afval te verminderen? Is dit om geld te besparen, je ecologische voetafdruk te verkleinen of omdat het hip is? Door hier over na te denken is het makkelijker je te focussen en bepaalde keuzes te maken.

Houd ook eens bij hoeveel afval je eigenlijk hebt per dag. Is dat vooral plastic, of houd je juist altijd eten over? Ook kledingstukken die je koopt en die vervolgens ongedragen in de kast belanden tellen hierin mee. Daarnaast doe je er goed aan je kasten eens goed te bekijken. Producten die je niet gebruikt, kleding die niet gedragen wordt en accessoires die niet bij jou passen kun je het beste meteen weggeven aan iemand die het wel gebruikt.

De producten die je wel hebt gehouden, gebruik je dus regelmatig. Ga hiervoor eens op onderzoek uit, om te kijken of hier duurzame alternatieven voor te vinden zijn. Denk aan een bamboe tandenborstel in plaats van een plastic exemplaar, of een shampoo-bar in plaats van een plastic fles shampoo.

Veranderen voor Zero Waste

Nadat je alles hebt uitgezocht is het tijd om je leefstijl te veranderen. Dit hoeft helemaal niet zo extreem, immers kan een kleine verandering uiteindelijk al voor een groot verschil zorgen. Zo kun je jezelf aanleren altijd een linnentas mee te nemen, net als een setje bestek en een ‘to-go cup’. Op die manier hoef je namelijk geen onnodig plastic meer aan te nemen. Ook minimaliseren hoort bij Zero Waste. Maak daarom altijd een boodschappenlijstje zodat je niet teveel koopt, en vraag je bij alles wat je wilt kopen af of je dit echt nodig hebt.

Al die plastic bakjes kunnen het beste meteen de deur uit, en worden vervangen voor weckpotten of Mason jars. Gebruik je vaak zakdoekjes of wattenschijfjes, dan zijn hier herbruikbare katoenen alternatieven voor te vinden. Alle oude producten die je de deur uit doet kun je het beste naar de kringloop brengen, zodat een ander er ook nog wat aan heeft.

Als het dan nodig is dat je iets nieuws aan moet schaffen, zoals een kledingkast of nieuwe kleding, probeer dit dan zoveel mogelijk tweedehands te doen. Op deze manier heeft het de kleinste ecologische voetafdruk. Wat betreft boodschappen doe je het beste lokaal, biologisch en onverpakt boodschappen. Op een biologische markt of bij de EkoPlaza is het vaak mogelijk groente te kopen zonder verpakking. Is het echt niet mogelijk zonder verpakking te kopen, let dan op de nummers die erop staan.

Leef bewust Zero Waste

Waar het vooral om draait is dat je nadenkt over de dingen die je doet. Zelfs de kleinste actie kan uiteindelijk al het verschil maken. Bijvoorbeeld door je waterkoker minder vol te doen (want je gebruikt niet al het water, en weggooien is zonde) of je mailbox op te ruimen. Maar wees vooral ook creatief en kijk wat je zelf kan gaan maken. Er zijn veel beauty- en schoonmaakproducten die heel makkelijk zelf gemaakt kunnen worden. Ook wanneer je eten over hebt kun je hiermee experimenteren.

Lees ook: Aansturen van je personeel, hoe doe je dat?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here