Je eerste auto, wat moet je allemaal regelen?

eerste auto man

Het is zo ver; je hebt eindelijk je eerste auto gekocht! Maar met alleen het kopen van de auto ben je er nog niet, want er zijn een aantal dingen die geregeld moeten worden voordat je de weg op kan. In dit artikel vertellen wij je dan ook wat je allemaal moet regelen wanneer je jouw auto hebt gekocht.

De tenaamstelling

Op het moment dat jij een auto koopt, krijg je van de verkoper een tenaamstellingsverslag. Hierop staat een meldcode van 4 cijfers. Ook krijg je een kentekenkaart, waar een code van 5 cijfers op te vinden is. deze code samen met de meldcode vormen samen je tenaamstellingscode. Deze code heb je nodig om de auto op jouw naam te kunnen zetten. Daarnaast heb je de meldcode ook nodig om een autoverzekering aan te vragen.

Ga je de auto overschrijven op jouw naam, vergeet dan niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen, samen met de tenaamstellingscode en de kentekenkaart. Nadat dit gedaan is ontvang je een vrijwaringsbewijs. Deze geef je aan de verkoper en dient als bewijs dat de auto is overgeschreven.

Het regelen van de autoverzekering

Heel erg belangrijk is natuurlijk de autoverzekering. Op het moment dat jij een auto hebt, ben je in Nederland verplicht een verzekering auto te hebben met minimaal een WA-dekking. Wil je liever wat meer dekking? Dan kun je ook kiezen voor Beperkt Casco, deze wordt ook wel WA plus genoemd. Let er hierbij op dat de verzekering ingaat op het moment dat de auto op jouw naam staat, en niet later. Heb jij de auto op 1 maart gekocht en laat jij de verzekering pas ingaan op 5 maart, dan heb je vier dagen onverzekerd rondgereden en hier kun je een boete voor krijgen.

Zorg voor een recent APK-rapport

Je bent verplicht jaarlijks een APK uit te laten voeren. Dit is een keuring waarbij je auto wordt nagekeken op verschillende punten zoals de veiligheid, registratie en milieu. Ook moet je hierbij je kilometerstand doorgeven. Na een APK krijg je altijd een rapport, deze moet je goed bewaren. Ga je naar het buitenland toe, dan kan het namelijk verplicht zijn dat je dit rapport in de auto hebt liggen. Wanneer het rapport verlopen is, is het tijd voor een nieuwe APK. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat schade bij een ongeluk niet vergoed wordt door je verzekering.

Het betalen van de wegenbelasting

Zodra de auto op jouw naam staat moet je ook motorrijtuigenbelasting gaan betalen. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen hoeveel je hieraan kwijt zal zijn. In principe betaal je per drie maanden maar wanneer je via automatische incasso betaalt kan dit ook per maand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here