Tips om contact te houden met je collega’s

0
925
collega's

Normaal gesproken, dat wil zeggen voordat corona om de hoek kwam kijken, zag jij je collega’s waarschijnlijk elke dag op kantoor. Maar doordat het nu de norm is om vanuit huis te werken, zie je ze veel minder. Dit kan best lastig zijn. Voor de werkzaamheden misschien, maar ook voor de aanspraak en het gewoon onderhouden van deze contacten. In dit artikel lees je een aantal tips voor het houden van contact met je collega’s wanneer je thuis werkt.

Zorg voor een betere balans

Nu je vanuit huis werkt heb hoef je niet meer te reizen en ben je veel flexibeler. Dit zorgt ervoor dat jij je tijd beter in kan delen en je werk kan combineren met andere taken. Wel is het verstandig hier goed op te letten; doordat je thuis werkt vervaagd de grens tussen werk en privé sneller. Het is bijvoorbeeld verstandig wel te doen alsof je naar het werk gaat. Dit kun je doen door je gewoon aan te kleden en niet in je pyjama of huispak te blijven zitten, en een vaste begin- en eindtijd voor jezelf te bepalen. Wel doe je er goed aan de tijd in de gaten te houden en je hier ook echt aan te houden. Wanneer je je eigen tijd bepaalt is het ook makkelijker deze tijd weer te vergeten, en dat is niet de bedoeling.

Afspreken met collega’s

Wanneer jij je collega’s mist kun je natuurlijk gewoon met ze afspreken. Doe dit echter wel bij voorkeur digitaal, zodat er geen kans is om elkaar te besmetten. Doe dit bijvoorbeeld elke week op een vast moment. Wanneer de ruimte van je kantoor dit toelaat kan je dit natuurlijk op kantoor doen, maar bellen via Zoom of Teams is net zo handig. Ook het hebben van een kort overleg of een koffiemoment iedere ochtend zorgt er niet alleen voor dat je met elkaar in contact blijft, maar ook dat jij je dag goed begint. Je hebt dan het idee dat je op je werk bent en zal dus sneller aan het werk gaan. Woon je bij elkaar in de buurt dan zou je ook nog af kunnen spreken in de pauze een wandeling te maken samen. Hierbij is het goed mogelijk de afstand te bewaren.

Zorg voor het juiste team gevoel

Als je deel uitmaakt van een team waarbij de medewerkers altijd vanuit huis werken is dit een compleet andere ervaring dan wanneer je met collega’s op kantoor bent. Het is dan ook belangrijk om na te denken over hoe jullie het team bij elkaar kunnen brengen. Dit zou je leidinggevende kunnen doen, maar het initiatief zelf kan door iedereen genomen worden. Je zou elkaar aan kunnen moedigen om met in ieder geval één collega op kantoor in gesprek te gaan in plaats van continu via de e-mail. Wel moeten jullie hierbij uiteraard rekening houden met de 1,5 meter en andere maatregelen.

Samen komen met collega’s

Ook wanneer jullie allemaal vanuit huis werken is het erg belangrijk dat jullie als team kansen krijgen om samen te komen. Zo zouden jullie kunnen afspreken om iedere maand een teamlunch in te plannen. Gaat dit niet op kantoor of ergens anders, dan zouden jullie ook af kunnen spreken dit online te doen. Spreek in dat geval een datum en tijd met je collega’s af en zorg ervoor dat jullie allemaal jullie lunch klaar hebben liggen. Op deze manier blijven jullie met elkaar in contact en is er tegelijk ook ruimte om bij te kletsen. Je zou de lunch ook kunnen combineren met een workshop of training, als hierbij de 1,5 meter maatregel gehandhaafd kan worden. Zorg er vooral voor dat jullie open blijven naar elkaar toe, dat je een flexibele houding aanneemt en oog houdt voor het sociale welzijn van anderen. Dit zorgt er namelijk voor dat je werken op afstand volhoudt en hier positief instaat. Daarnaast draagt het ook bij aan de duurzame inzetbaarheid van je collega’s.

Houd je focus op gezamenlijke doelstellingen

Het kan lastig zijn de gezamenlijke doelstellingen in het oog te houden wanneer iedereen vanuit huis werkt. Het is daarom belangrijk dat je een goede duidelijke planning hebt, bijvoorbeeld met Microsoft Planner. Hierin kunnen jij en je collega’s altijd de gezamenlijke planning inzien zodat jullie overzicht houden op de doelstellingen en taken. Daarnaast is deze planner ook erg makkelijk te integreren in Microsoft Teams. Dit zorgt ervoor dat je ook de planning voor een specifiek team makkelijk bij kunt houden. Wel is het verstandig regelmatig even met je collega’s te bespreken wie waar is zodat iedereen van elkaar weet waar de rest mee bezig is.

Lees ook: Mooie trein trajecten in Europa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here