Veel risico’s op de werkvloer: zó voorkom je ongelukken

ongeval op de werkvloer

Nederlandse bedrijven hebben veel oog voor veilig werken. Toch krijgen jaarlijks ruim 200.000 werknemers een arbeidsongeval, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Onze aandacht voor veiligheid kan dus nóg beter worden. Hier delen we 4 tips voor een veiligere werkvloer. Ook vertellen we wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers voor je kan doen.

1. Sluit een goede verzekering af

Hoezeer je je best ook doet: een werkongeval valt helaas niet altijd te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat zowel jij als je werknemers goed verzekerd zijn tegen schade. Hier kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers voor afsluiten. Dan wordt de schade in ieder geval vergoed door je verzekeraar, als het toch nog misgaat.

Goed om te weten: zzp’ers en mkb’ers met adviserende werkzaamheden kunnen ook financiële schade veroorzaken. Tegen zulke vermogensschade kun je je verzekeren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

2. Blijf in gesprek

Hoe ziet veilig gedrag op de werkvloer eruit? Hoe kan het nóg veiliger? En bij welke collega kan een werknemer de schade melden zonder erop aangekeken te worden? Blijf met je personeel in gesprek gaan over veiligheid op werk en luister naar elkaar om op die manier misverstanden te voorkomen. Zo kan iedereen meedenken en gehoord worden. Ook leer je over de zwakke plekken binnen je bedrijf en kun je samen afspraken maken over veiligheid.

3. De juiste omgeving en materialen

Zie erop toe dat de wettelijke regels goed nageleefd worden onder je personeel. Als je medewerkers thuiswerken, zorg dan dat ze veilig en gezond kunnen werken. Als dat niet zo is, voorzie je personeel dan van de benodigde apparatuur en tools waarmee dat wel kan. Als je werknemers op kantoor of locatie werken, zorg dan dat de werkplek schoon, opgeruimd en overzichtelijk is.

Controleer ook of de vluchtroute vrij is en niet geblokkeerd wordt. En regel dat je werknemers altijd over beschermende werkkleding en materialen beschikken mocht dit nodig zijn. Zoals helmen voor personeel dat met zware machines aan het werk is en mondkapjes voor dienstverlenend personeel bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut, tandarts of in de kraamverzorging.

4. Loop alle werkmiddelen na

Een computer met oude hardware of een verlengsnoer met een beschadigde kabel: door achterstallig onderhoud kunnen werkmiddelen, zoals machines en elektrische apparatuur, beschadigd raken, sneller slijten of kwetsbaarder worden voor ransomware. En dat kan allerlei narigheid veroorzaken. Schakel daarom regelmatig een specialist in om je apparatuur te inspecteren en onderhouden om hoge kosten in de toekomst te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here