Wervingstrends voor 2024: wat kunnen we verwachten?

0
58
personeel werven

Vandaag de dag lijkt het normaler dan ooit dat mensen van baan veranderen. En dat is eigenlijk ook helemaal niet zo gek. Er zijn enorm veel kansen die er liggen, waar mensen maar al te graag gebruik van willen maken. Dit betekent ook dat er een aantal interessante trends gaande zijn op het gebied van het werven van het personeel. We hebben er een aantal alvast voor je op een rijtje gezet.

Een veel meer informele aanpak voor het werven van personeel

Je kent het proces vroeger misschien maar al te goed. Op het moment dat er werd gesolliciteerd, vonden er heel traditioneel een aantal rondes plaats. Hier is vandaag de dag een erg goede verandering in terug te zien. Zo vindt het solliciteren op een veel meer informele manier plaats. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het insturen van een video, waar een potentiële werknemer haar- of zichzelf voorstelt. Maar er kan ook een informele plek in het bedrijfspand worden gecreëerd voor het voeren van de gesprekken. Het belangrijkste van alles is dat iedere kandidaat zich helemaal comfortabel voelt. Want alleen op deze manier ontstaat er de perfecte match.

De belangen voor de werknemer zijn belangrijker dan ooit

Het gesprek tijdens werving en selectie moet vanuit beide kanten natuurlijk zo vlekkeloos en zo fijn mogelijk voelen. Maar de arbeidsvoorwaarden zijn vandaag de dag minstens zo belangrijk. Een werknemer kan immers steeds hogere eisen stellen. Denk daarbij aan het salaris, het aantal vakantiedagen, maar ook bijvoorbeeld een auto van de zaak of een abonnement op een sportschool. Voor de werkgever is het daarom altijd erg belangrijk om af te wegen wat voor soort voorwaarden interessant kunnen zijn en met welke voorwaarden het personeel ook over een langere tijd blijft werken binnen het bedrijf.

Een specifieke zoektocht naar het geschikte soort personeel

Maar het uitnodigen van tientallen sollicitanten voor een functie, bijvoorbeeld via een executive search bureau,  behoort ook steeds vaker tot het verleden. Dit omdat een werkgever vaak zo snel mogelijk op zoek is naar nieuw personeel. Hierdoor wordt er veel effectiever gezocht naar het juiste soort personeel, bijvoorbeeld op basis van het aantal jaar werkervaring. Dit zorgt er ook meteen voor dat het hele proces van A tot Z veel effectiever en sneller verloopt. Een kandidaat hoeft daardoor ook minder lang te wachten op dat ene verlossende antwoord. En dat schept meteen weer veel meer duidelijkheid.