De voordelen van compressiesokken en steunkousen

0
120
compressie sokken

Er zijn veel verschillende soorten compressiesokken en steunkousen, en ook veel verschillende soorten situaties waarin je deze kunt dragen. Je kunt steunkousen preventief dragen maar ook als je al klachten hebt. Je kunt compressiekousen bijvoorbeeld dragen tijdens het sporten, of tijdens je zwangerschap.  Er zijn vele voordelen te noemen als het gaat om compressiesokken en steunkousen. Zit of sta je voor je werk bijvoorbeeld veel stil op een dag? Dan kan je last krijgen van een zwaar gevoel in de benen, tintelingen of een vervelend gevoel. Ook als je lang onderweg bent, en je lang in dezelfde houding moet zitten, kunnen steunkousen of compressiesokken uitkomst bieden. Je kan dan namelijk last krijgen van vochtophoping. Beweging is altijd goed voor je benen, maar als dat even niet mogelijk is, dan is het misschien een goed idee om eens onderzoek te doen naar de werking van steunkousen en/of compressiesokken. In dit artikel helpen we je graag op weg. 

Het verschil tussen steunkousen en compressiesokken 

Het grootste verschil compressiekousen en steunkousen, is dat steunkousen geschikt zijn voor mensen met gezonde aders, die vaak niet zo veel kunnen bewegen. Compressiesokken kunnen op heel veel verschillende manieren worden gebruikt. Medische compressiesokken worden in situaties gebruikt waarbij er een medische ingreep heeft plaatsgevonden, maar kunnen ook tijdens het sporten worden gebruikt.  Zo bestaan er speciale sportcompressiesokken, die de bloedsomloop tijdens het trainen bevorderen. Je kan de lichte varianten daarvan ook wel eens terugvinden in tennis of skisokken. Steunkousen zijn meer bedoeld voor het ‘alledaagse leven’. Beide sokken zorgen voor druk op de benen. Zo kunnen zware en vermoeide benen bij langdurig staan of zitten toch nog goed aanvoelen. Rusteloze benen veroorzaken vooral een heel naar gevoel. En kunnen zelfs ook voor ongevallen zorgen, als je bijvoorbeeld verkeerd gaat staan als je been slaapt. Steunkousen kunnen dit voorkomen. 

Hoe steunkousen jou kunnen helpen

Steunkousen zorgen voor een betere bloedsomloop in de benen door het continu activeren van de kuitspier. Ook als je niet beweegt wordt de kuitspier geactiveerd door de druk van de kous en zo wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Zo wordt de afvoer van bloed en lymfevocht een handje geholpen en kunnen eventuele klachten verminderen of voorkomen worden. Steunkousen kunnen het dagelijks leven een stuk draaglijker maken. Een aantal veel voorkomende klachten waar steunkousen en compressiesokken bij kunnen helpen zijn onder andere: oedeem, spierpijn, (sport)blessures, spataderen, reizigerstrombose en een vermoeide bloedsomloop. Als je niet zeker weet of steunkousen voor jou de juiste oplossing zijn, neem dan even contact op met de huisarts. Ook is het van belang om ze niet te vergeten uit te doen als je ‘s nachts gaat slapen. ’s Nachts mogen ze niet gedragen worden, want dan is de druk in de slagaderen lager. De druk die dan van de compressiekous af komt, kan dan te hoog oplopen.