Aansturen van je personeel, hoe doe je dat?

0
442
aansturen

Als ondernemer kan het maar zo zijn dat je op een gegeven moment het werk niet meer alleen aan kunt. Het is dan tijd om personeel aan te nemen en daar komt ook het aansturen van het personeel bij kijken. Maar hoe pak je dat het beste aan? Het succes van je bedrijf hangt onder andere af van goed personeel. Ook is het belangrijk dat zij hun taken goed uitvoeren en binnen de tijd die zij daarvoor hebben. Wij geven je in dit artikel een paar waardevolle tips.

Verwachtingen op elkaar afstemmen

Op één lijn zitten met je personeel is heel belangrijk. Om dat voor elkaar te krijgen is het goed van te voren duidelijk te maken wat jij van hen verwacht, zodat zij weten waar ze aan moeten voldoen. Deze verwachtingen kun je kenbaar maken tijdens de functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken. Is er een medewerker waarvan jij vindt dat deze tekortschiet, dan doe je er goed aan dit op tijd te laten weten. Op die manier kunnen jullie kijken of er nog verbetering mogelijk is, en komt het niet als een verrassing.

Aansturen is beloven

Doe jij als leidinggevende steeds wat je hebt beloofd aan je personeel, dan zorgt dit voor vertrouwen. Lukt het je om één of andere reden niet om aan de belofte te voldoen, dan is het goed om dit zo snel mogelijk aan te geven zodat je personeel weet waar zij aan toe zijn. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde, wie vertrouwen geeft, krijgt vertrouwen.

Zorg voor voldoende werk

Er zijn veel beginnende werkgevers die zich vast blijven houden aan hun eigen taken, zoals zij dat gewend waren voordat er personeel was. Ze vinden het dan vaak ook lastig taken te verdelen onder hun personeel. Echter, de reden dat je personeel aannam is omdat je steeds meer werk hebt, en dit niet meer allemaal alleen aankan. Door bepaalde taken los te laten zorg je voor ruimte voor je bedrijf om te groeien. Daarnaast zorgt deze manier van aansturen ook voor meer motivatie bij je personeel.

Aansturen met de juiste houding

Je hebt een zakelijke relatie met je personeel maar dit betekent natuurlijk niet dat je ook vriendschappelijk met hen om kunt gaan. Wel moet je onthouden dat een te vriendschappelijke houding uiteindelijk voor problemen kan zorgen. Stel, je bent bevriend met een personeelslid die eigenlijk zijn werk helemaal niet goed doet. Er zal dan een functioneringsgesprek plaats moeten vinden en je zou hem misschien zelfs moeten ontslaan. Dit zal hij je niet in dank afnemen en tast ook de vriendschap aan.

Duidelijk en transparant zijn

Aansturen gaat er ook om dat je duidelijk en transparant bent. Soms is het nodig bepaalde maatregelen te nemen, bijvoorbeeld wanneer het wat minder gaat met het bedrijf. Het kan dan nodig zijn te besparen op de personeelskosten.

Ook duidelijkheid over je bedrijf is belangrijk. Niet alleen wanneer het goed loopt en er veel winst gemaakt wordt, maar ook juist wanneer het wat minder gaat. Mocht het tot een reorganisatie komen, dan is de kans groot dat je meer begrip krijgt als je hier van te voren al duidelijk over was.

Lees ook: Welke verzekering heb ik nodig als ondernemer?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here