Wanneer je binnen Europa op vakantie gaat kun je kiezen hoe je hier naartoe gaat. Pak je de auto, de bus, trein of toch het vliegtuig? Welke keuze je maakt is van invloed voor het klimaat. Met de trein, een touringcar of met je eigen auto op vakantie gaan is klimaatvriendelijker dan wanneer je met het vliegtuig gaat, want dit is juist erg slecht.
Wat is beter voor het klimaat?
De beste keuze is om met de trein of een touringcar op vakantie te gaan. Ga je echter liever met de auto? Dan is dit alleen klimaatvriendelijk wanneer je dit met twee of meer personen doet. Ga je alleen met de auto of met het vliegtuig, dan is dit voor het klimaat de slechtste keuze.
Wel zijn er grote verschillen te vinden wanneer je met je eigen auto op vakantie gaat. Zo hangt de klimaatimpact onder andere af van het aantal personen in de auto, het bouwjaar en hoe zuinig deze is. Daarnaast maakt het ook verschil of je een caravan meeneemt. In dat geval verbruikt de auto namelijk 60% meer brandstof en dus is de CO2-uitstoot van een auto met caravan ruim anderhalf keer zo groot als een auto zonder caravan. Toch kun je dit weer voor een groot deel wegstrepen aangezien de caravan ervoor zorgt dat een hotelboeking overbodig is. Dit wordt gezien als winst voor het klim omdat een verblijf in een hotel meer CO2-uitstoot veroorzaakt dan een verblijf op de camping.
Waar gaat de reis naartoe?
Ook je vakantiebestemming heeft invloed op het klimaat. Wil je graag genieten van een twee weken durende zonvakantie op Bali dan geeft dat een uitstoot van zeker 16.000 kilo CO2 gebaseerd op 4 personen. Echter, wanneer je met 4 personen voor twee weken naar de Canarische eilanden gaat stoten ze 4600 kilo CO2 uit. Dat is dus al een stuk minder. Wil je echter nog minder CO2 uitstoten, dan kies je beter voor een kampeervakantie met de auto in bijvoorbeeld Frankrijk. Hierbij stoot je ongeveer 750 kilo CO2 uit, wat dus maar 5% is van de vakantie op Bali.
De milieu-impact van je vakantievervoer
Wanneer je op vakantie gaat belast het vervoer het milieu op drie verschillende manieren. De fossiele brandstoffen raken op, het veroorzaakt luchtvervuiling en de reis draagt bij aan het broeikaseffect. Bussen, auto’s en vliegtuigen verbranden kerosine, benzine en diesel om vooruit te kunnen komen. Al deze brandstoffen worden gemaakt van fossiele brandstof, een olie die ooit eens opraakt. Bij deze verbranding komt er koolstofdioxide vrij dat bijdraagt aan het klimaatprobleem. Daarnaast komen er ook verschillende schadelijke stoffen terecht in de lucht, die slechts zijn voor onze gezondheid en het milieu.
Het klimaat als je reist met de trein
Binnen Europa gelden er grote verschillen in de CO2-uitstoot per kilometer wanneer je reist met de internationale trein. Dit hangt onder meer af van hoeveel CO2-uitstoot de stroom in de landen waar je doorheen reist veroorzaakt. daarnaast speelt ook de bezettingsgraad mee en of het gaat om een hogesnelheidstrein of een gewone internationale trein. Zo gebruikt een trein naar Oost-Europa stroom met veel CO2 uitstoot, en een trein die door Frankrijk gaat op kernenergie veel minder uitstoot.
Op vakantie met het vliegtuig
Vliegtuigen dragen bij aan het broeikaseffect omdat zij kerosine verbranden en daardoor CO2 uitstoten. Ook komen er bij een vlucht nog andere stoffen vrij, zoals roet, stikstofoxiden en broeikasgassen. Vliegtuigen zorgen ook voor een extra broeikaseffect omdat de stoffen hoog in de lucht worden uitgestoten. Als laatste zorgt het vliegen ook voor de vorming van wolken, dat het broeikaseffect alleen maar versterkt.
Wanneer je op vakantie gaat met het vliegtuig belast deze het milieu tot wel 11 keer zoveel als diezelfde reis met de trein. Het verschil is hierbij het grootst wanneer het gaat om een korte reis tot 700 kilometer. Ook draagt een vliegreis tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als exact dezelfde reis per auto. Ook hierbij is het verschil weer het grootst bij een korte afstand. Wel wordt het verschil kleiner wanneer je in je eentje in de auto zit of als je een caravan achter de auto hebt hangen.
De impact voor het klimaat met de auto
Wanneer je op vakantie gaat met de auto is vooral het brandstofverbruik belangrijk, het milieueffect hangt hier dan ook vooral vanaf. Dit hangt weer af van de gereden afstand, de snelheid, de wegligging, de grootte en het type van de auto en accessoires die de luchtweerstand verhogen. Ook het aantal personen speelt hierbij een rol. Hoe meer personen in de auto, hoe lager de impact is per persoon.