De zolder verbouwen tot extra slaapkamer

0
361
zolder

Heb je het idee dat jij en je familie langzaam uit jullie huis aan het groeien zijn, of komt er een kleine bij en heb je daardoor een extra slaapkamer nodig? dan is de zolder vaak de ideale plek om een extra kamer van te maken. Ook wanneer je bijvoorbeeld een kantoor, hobbykamer of speelkamer extra wilt. Met de tips in dit artikel tover jij je zolder eenvoudig om tot extra slaapkamer.

Doe eerst voldoende inspiratie op

Allereerst is het belangrijk voldoende inspiratie op te doen zodat je ook echt weet wat je wilt met de zolder. Wordt het een slaapkamer voor jullie, voor één van je kinderen of toch een kantoor? Ga hierover fantaseren en ga online op zoek naar foto’s van andere zolderkamers. De allermooiste afbeeldingen sla je op of print je uit en plak je vervolgens op een moodboard. Zo weet je precies waar je naartoe moet werken.

Een ontwerp maken voor de zolder

Nadat je genoeg inspiratie hebt opgedaan is het tijd om aan het ontwerp te gaan werken. Het is hierbij belangrijk dat je dit goed opschrijft. Schrijf alle spullen op die je nodig hebt zoals het materiaal, en bereken wat je verwacht dat de verbouwing je gaat kosten. Zorg er hierbij wel voor dat je ruim rekent, want een verbouwing valt vaak duurder uit dan je in eerste instantie dacht. Meet vervolgens de zolder volledig op en maak een tekening op schaal. Dit kan op papier, maar er zijn ook veel tekenprogramma’s online te vinden waarmee dit net even wat makkelijker gaat.

Het slopen van de zolder

Is jouw zolder al voorzien van gipswanden, dan kun je deze stap overslaan. Is dit echter niet het geval, dan is het nu tijd om te gaan slopen. Ruim de zolder eerst helemaal leeg en verwijder vervolgens alle rotte, overbodige en oude delen. Kijk wel uit wanneer je tussenwanden verwijderd, controleer eerst of dit geen draagmuur is. daarna kun je de ruimte opnieuw indelen met tussenwanden en kastruimte.

Inspecteer het dak

Nu we toch bezig zijn en alles open ligt, kun je beter gelijk ook het dak goed inspecteren. De meeste lekkages zijn afkomstig van een beschadigd dak, en dat is het laatste dat we willen. Controleer het dak dus op verborgen gebreken zoals bijvoorbeeld een constructiefout, lekkage, houtrot en houtworm. Mocht er iets gevonden zijn, dan is het verstandig dit gelijk op te lossen.

De trap naar zolder

Heb je nu een uitschuiftrap, dan doe je er goed aan deze te vervangen voor een echte stevige en vaste trap. Houd er wel rekening mee dat dit vraagt om meer ruimte, zowel op de zolder als op de eerste verdieping. Heb je al een vaste trap naar zolder, dan is dit een goed moment om deze direct aan te pakken, bijvoorbeeld met een mooie, frisse kleur.

Het plaatsen van een dakraam of dakkapel

Een zolder is vaak donker en muf omdat het er ontbreekt aan direct zonlicht en frisse lucht. Zeker als de zolder een vaste kamer wordt doe je er dus goed aan een dakraam of dakkapel te plaatsen. Kies je voor een dakkapel, dan zorg je ook direct voor meer loopruimte en het verhoogt direct de waarde van je woning.

De elektra aanleggen

Vaak is het zo dat de zolder niet beschikt over stopcontacten of lichtpunten, iets dat je toch echt nodig hebt in een kamer. Daarom is het verstandig dit nu aan te laten leggen, want nu kun je overal nog makkelijk bij. Zorg er wel voor dat er voldoende lichtpunten en stopcontacten worden aangelegd, en houd rekening met je ontwerp.

Het isoleren van het dak

Ook de isolatie is belangrijk. Warmte stijgt op, maar dat betekent niet dat het altijd warm is op zolder. Het grootste gedeelte van de warmte verdwijnt namelijk via het dak. Daarom is het verstandig je dak goed te isoleren zodat je de warmte behoudt en de stookkosten verlaagd. Sterker nog, als je de zolder goed hebt geïsoleerd, heb je waarschijnlijk niet eens een verwarming nodig op zolder. Isoleren tussen de dakbalken heeft hierbij de voorkeur. Niet alleen omdat dit makkelijker is, maar ook omdat dit eenvoudiger te vervangen is wanneer er sprake is van een lekkage.

Plaatsen van de gipsplaten

Nadat alles goed is geïsoleerd is het tijd om de dakbalken netjes af te timmeren met gipsplaten. Zaag hierbij de gipsplaten goed op maat er zorg ervoor dat je gaten hebt uitgesneden voor de stopcontacten en lichtschakelaars.

De muren afwerken

Met de gipsplaten tegen de wanden aan ziet de zolder er al een stuk netter uit, al zijn we er nog niet. Nu is het namelijk tijd om de muren af te gaan werken. Dit kun je doen met een mooi behang, een leuke kleur verf of door het te stucen. Bij alle drie de opties geldt overigens wel dat je de gipsplaten eerst netjes af moet werken. Doe je dit niet dan zal je de boorgaten blijven zien, wat natuurlijk niet netjes staat.

Het leggen van de vloer

We zijn nu bijna klaar en het is tijd om de vloer te gaan leggen. Wanneer je een slaapkamer van de zolder gaat maken doe je er goed aan een vloerisolatie te gebruiken. Kies een vloer die jij mooi vindt, bijvoorbeeld laminaat of een mooi tapijt. Na het leggen werk je de vloer af met plinten.

De laatste afwerking van de zolder

En dan de laatste stap, de afwerking. Zorg ervoor dat al het schakelmateriaal geplaatst is, de lampen opgehangen zijn en er iets voor de ramen hangt. Vervolgens plaats je alle meubels zoals jij het bedacht had, en kleed je de ruimte aan met wat mooie sfeervolle accessoires. En klaar is je zolder!

Lees ook: Hoe zorg je voor meer ruimte in je kledingkast?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here