Hoe kom ik van de rioollucht in huis af

riolering

Je loopt je huis binnen en je ruikt een enorme stank! Of je zit lekker op de bank en een vieze walm komt je tegemoet. Dat is natuurlijk niet prettig. Zeker niet als het een rioollucht betreft. Een rioollucht in huis beïnvloedt niet alleen het woonplezier, maar het is ook ongezond. Zeker wanneer je te maken hebt met een penetrante rioollucht. Daarom is het ook meer dan belangrijk om de oorzaak te ontdekken. En in dit artikel lees wat een rioollucht kan veroorzaken en wat je daar dan tegen kunt doen.

Waarom is een rioollucht in huis ongezond?

Een rioollucht is heel vervelend en ook ongezond. Het is niet direct gevaarlijk, maar een rioollucht kan wel schadelijke stoffen bevatten. Die je inademt en bij langdurige inademing wel voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Daarom is het ook belangrijk om de oorzaak van een rioollucht zo snel mogelijk te ontdekken en daar ook actie op te ondernemen. Veel problemen kun je vaak zelf al oplossen en soms heb je de hulp van een externe bedrijf nodig. Zoals een loodgieter of een rioleringsbedrijf. 

Boosdoener nummer 1

Een verstopte leiding of een verstopt riool zijn boosdoeners nummer 1 als het gaat om een rioollucht in huis. Gelukkig kom je er vrij snel achter dat er een leiding verstopt is. Bijvoorbeeld als het toilet niet meer goed doorspoelt of als het water niet of minder goed door de afvoerputjes in wastafels en de douche verdwijnt. Omdat het vieze water niet snel genoeg wordt afgevoerd ontstaat er een rioollucht in huis. Gelukkig zijn deze zaken vrij simpel en snel op te lossen door kokend water met een beetje soda door te spoelen of om een chemische ontstoppingsmiddel te gebruiken. Wanneer dit niet helpt is het moment aangebroken om je buren te raadplegen. Als zij ook last hebben van een rioollucht in huis kan de verstopping in het riool zitten. En dan heb je de expertise van een rioleringsbedrijf nodig om de verstopping op te lossen.

Lekkende leidingen

Een lekkage is ook een veroorzaker van een rioollucht in huis en een lekkage ontstaat niet alleen in een badkamer of een toilet. Overal in het huis waar leidingen lopen kunnen deze lekkages ontstaan en in de regel zijn deze eenvoudig te ontdekken. Als er vochtplekken op muren en plafonds ontstaan of als er water in een washok of de kruipruimte staat. Ook de meterkast is een plek om te controleren. Lekkende leidingen kun je natuurlijk zelf oplossen door de leiding te repareren en/of te vervangen of om de hulp van bijvoorbeeld een loodgieter in te schakelen.

Onvoldoende ventilatie

Wanneer je niet of nauwelijks ventileert kunnen gassen zich in huis opstapelen en deze opstapeling kan ook een rioollucht in huis veroorzaken. Gelukkig is dit heel eenvoudig en snel op te lossen door te ventileren! Zet deuren en ramen regelmatig tegenover elkaar open en lucht het huis goed door. Zo blijft het huis lekker fris en hebben de gassen geen kans om zich op te stapelen. 

Wanneer niets helpt om de rioollucht in huis weg te krijgen

Als je alles al gecontroleerd hebt en als een loodgieter of rioleringsbedrijf hun taken hebben verricht, is het moment aangebroken om een specialist in te schakelen om de oorzaak van een rioollucht in huis op te sporen. Met professionele apparatuur kan een specialist beoordelen waar de bron zich bevindt en wanneer de bron is ontdekt kun je ook veel gerichter naar een oplossing zoeken. Je kunt natuurlijk ook beginnen bij het inschakelen van een specialist, want dan hoef je zelf niet op een speurtocht door de woning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here