Monopoly; iedereen kent dit spel wel. Zo snel als je kan naar de duurste straten die op het bord te vinden zijn, om daar als eerste je huizen en hotels op te kunnen bouwen. Vervolgens ga je over start om nog wat extra geld op te halen en daarna is het hopen dat iedereen op jouw straat terecht komt. Grote kans dat je thuis de originele Monopoly hebt liggen of vroeger thuis vaak hebt gespeeld, maar wist je ook dat hier heel veel soorten van te vinden zijn? In dit artikel vertellen wij je een aantal leuke weetjes over Monopoly.
Een aantal cijfer weetjes
- In 1935 werd Monopoly voor het eerst door de broers Parker op de markt gebracht. Sinds dat moment is dit het best verkochte spel over de hele wereld.
- Er is een Brit die maar liefst 1800 Monopoly spellen in zijn bezit heeft. Hiermee mag hij zich de grootste Monopoly-verzamelaar noemen. Toch heeft hij ze nog niet allemaal; er bestaan er namelijk meer dan 2000.
- De Darrow White Box Monopoly Edition is door een verzamelaar gekocht voor 8400 dollar. De verkoper zelf had deze versie ooit zelf voor slechts 9 euro gekocht op een rommelmarkt.
- Het allerduurste Monopolyspel ooit, dat volledig is gemaakt van goud en diamanten, kost maar liefst 2 miljoen dollar.
- De Black Box Monopoly-editie is nooit in de omloop gebracht maar er zijn wel 7500 exemplaren van gemaakt. Deze edities zijn erg gewild bij verzamelaars.
- Wereldwijd zijn er maar liefst 275 miljoen Monopolyspellen verkocht.
- Het oudste spel dat er is, is een handgeschilderde versie door de bedenker Charles Darrow en komt uit 1933. Deze versie is op een veiling verkocht voor 90 duizend pond.
- Het bordspel is verschenen in meer dan 100 landen en is in 43 verschillende talen uitgebracht.
- Het allergrootste Monopoly-bord ter wereld is maar liefst 440 vierkante meter groot en is gemaakt ter ere van het 70-jarig jubileum.
- Het langstlopende potje ter wereld duurde 70 dagen.
Wat zijn de leukste Monopoly edities?
De afgelopen jaren zijn er behoorlijk wat nieuwe edities van Monopoly uitgekomen. De ene wat minder populair dan de ander. Zo was er Monopoly junior speciaal voor kinderen, een elektronische versie met pinpassen en een kaartspel. Ook speelt Monopoly goed in op de verschillende rages. Zo zijn er onder andere versies uitgebracht van Fortnite, Disney, L.O.L. en ga zo maar door. Alleen, wat zijn nou de leukste edities?
De valsspelers editie
Ben jij altijd die ene persoon die valsspeelt? Dan is deze editie echt iets voor jou, je mag hierbij namelijk valsspelen! Wel zitten hier natuurlijk regels aan vast en mag je niet in iedere beurt valsspelen. Op de Algemeen Fonds-, Kans- en valsspeelkaarten kun je lezen wanneer je dit mag doen en wanneer niet. Maar als je het doet mogen de andere spelers je betrappen, dus het is wel de bedoeling dat je dit op een slimme manier aanpakt!
Het enige nadeel aan deze editie is dat hij wat lastiger te spelen is met maar twee personen. Speel je met een grotere groep, dan is de kans kleiner dat je gepakt wordt. Word je wel betrapt, dan moet je echte handboeien om die zijn meegeleverd.
Monopoly Extreem Bankieren
Geld tellen kan je heel veel tijd kosten, wat zonde is van het speel en de sfeer aan tafel. Bij deze versie is al het geld verdwenen zodat jij niet meer telkens je geld hoeft te tellen. In plaats daarvan heeft iedereen een bankpas. Door middel van de betaalautomaat wordt het hele spel geregeld. Je pas kun je scannen wanneer je iets wilt kopen of verkopen en de automaat houdt dan precies voor je bij hoeveel geld je hebt en of er iemand failliet gaat. Wanneer dit gebeurt is het spel afgelopen en wordt de winnaar bekend gemaakt.
Deze versie duurt minder lang wat ervoor zorgt dat je vaker je potje Monopoly ook echt af kan maken. Daarnaast scheelt het heel veel dat je niet zelf meer je geld hoeft te tellen. Dit is ook een voordeel voor kinderen, omdat ze nu zelf niet meer hoeven te tellen. Wel zijn de regels iets aangepast en is het onmogelijk om vals te spelen, omdat de automaat als registreert.
De Efteling editie
De Efteling, wie is er nou niet dol op? Ook hiervan is een speciale editie gemaakt voor Monopoly, wat voor de liefhebbers natuurlijk een echte must have is. In deze editie ben jij de directeur van het park en dus bepaal jij ook welke attracties je koopt. De kaarten van het Algemeen Fonds en de Kanskaarten zijn verwisseld voor Schatkist- en Kleine Boodschap kaarten en op het bord vind je allemaal mooie plaatjes van de Efteling.
Wat jammer is aan deze editie, is dat de makers niet zoveel aandacht hebben besteed aan de speelfiguren, de huizen en de hotels. Zo zijn de figuren niet gemaakt in de vorm van Eftelingkarakters, en lijken de huizen en hotels niet op iets dat in de Efteling zou kunnen staan. Dit zou voor net iets meer sprookjessfeer hebben gezorgd.
Disney Monopoly
De Disney editie is erg populair, en dat is niet zo gek want wie houdt er nou niet van Disney? Hoewel je dit misschien wel denkt, is het spel niet gebaseerd op het pretpark, maar op de vele Disneyfilms die in de loop der jaren zijn verschenen. Onder andere De Kleine Zeemeermin, Assepoester, De Leeuwenkoning en Frozen kom je hier tegen.
Mevrouw Monopoly
In deze versie hebben de vrouwen die meespelen een behoorlijke streep voor, ze verdienen namelijk meer dan de mannen. Maar wees niet bang voor ruzie, die wordt vervolgens weer rechtgezet in de Algemeen Fonds- en Kanskaarten, waar de mannen kunnen zorgen voor een kleine voorsprong. Het spel draait om uitvindingen die niet bestaan zouden hebben zonder vrouwen, bijvoorbeeld de Wifi en het kogelvrije vest.
Het kan voor jonge kinderen frustrerend zijn wanneer ze merken dat de meisjes meer verdienen dan de jongens. Maar toch zorgt juist dit er ook voor dat het heel interessant kan zijn voor deze doelgroep. Ook staat er achter op de kaarten veel informatie waar je ook echt wat van kan leren.