Naar buiten gaan tijdens een depressie

0
356
depressie

Het slechtste wat je kan doen, is besluiten niet langer meer naar buiten te gaan. Niet alleen frisse lucht, maar ook natuurlijk zonlicht is erg belangrijk voor je, ook wanneer je depressief bent of depressieve gedachten hebt. maar hoe zorg je er dan ook tijdens een depressie voor dat je elke dag naar buiten gaat?

Wanneer je een depressie hebt heb je vaak op het gegeven moment het gevoel dat het allemaal niets meer uitmaakt. Je leven heeft geen doel want we gaan uiteindelijk allemaal dood. Tot het moment dat dit zo is voel jij je over het algemeen erg neerslachtig en wil je dit het liefst stoppen. Je hebt het gevoel dat het allemaal zinloos is, en daarom kun je maar net zo goed niet naar buiten gaan.

Je kunt binnen tenslotte alles. Series kijken, je social media checken en filmpjes kijken. Als je honger hebt bestel je eten en via de online supermarkt kun je heel eenvoudig je boodschappen thuis laten bezorgen. Bij de meeste supermarkten is het zelfs mogelijk in het opmerkingenveld door te geven dat hij het voor de deur neer moet zetten, zodat je hem zelfs niet onder ogen hoeft te komen.

Echter, wie telkens maar binnen blijft gaat zich uiteindelijk alleen nog maar rotter voelen. Dit komt voor een gedeelte door je natuurlijke aanleg, maar ook door het gebrek aan sociaal contact. Natuurlijk kun je dat ook online vinden, maar dat is niet hetzelfde. Ook wanneer jij je alleen voelt ben je gewoon een onderdeel van de samenleving. Als je alleen maar binnen de vier veilige muren van je woning blijft, zal je al snel een eenzaam gevoel hebben waardoor je alleen maar meer gaat stressen en je nog depressiever gaat voelen.

Naar buiten gaan zit in je natuur

Het zit in je natuur om naar buiten te gaan. Uiteindelijk zijn we allemaal een geëvolueerde versie van de aap, en die zit het liefst de hele dag buiten in de boom. Buiten zijn zorgt ervoor dat je hartslag en je bloeddruk verlagen waardoor je minder gestrest bent. Dit kan bij sommigen zo ver gaan, dat het kijken naar de groene natuur al een rustgevend gevoel kan opwekken. Daarnaast zijn er ook studies die hebben aangetoond dat beelden en geluiden afkomstig van de natuur bepaalde gedeeltes in je hersenen activeren. Deze delen zijn verantwoordelijk voor gevoelens van liefde, stabiliteit en empathie.

De zon is goed voor het tegengaan van je depressie

Al lijkt het soms niet zo met al die regen in ons kleine land, we hebben in Nederland heel wat zonuren. Zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D en dit is onder andere nodig voor je botdichtheid. Zou je geen direct zonlicht krijgen, dan word je dus slap en dit straalt door naar je humeur. Ook zorgt de zon voor geluk. Mensen die leven in een kouder klimaat hebben dan ook sneller last van depressieve klachten dan in een land waar de zon vaak schijnt.

Ook is de lucht die je inademt van groot belang. De buitenlucht is vers en de lucht in je woning niet. Zeker niet wanneer je al dagen in dezelfde ruimte zit, in dezelfde kleding zonder dat je een douche hebt genomen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de berg afwas en de laag stof op je meubels.

Een depressie zorgt voor isolatie

Naast de biologische effecten die binnenblijven met zich meebrengt, gaat ook je mentale gezondheid erop achteruit. Als je dagenlang achter elkaar binnenblijft bouw je namelijk vanzelf een muur op. Je wordt automatisch afstandelijker en hiermee wordt de drempel om naar buiten te gaan steeds groter. Er zijn dan ook heel veel onderzoeken die aantonen dat het binnen blijven de kans op depressies, eetstoornissen en suïcidale gedachtes aanzienlijk vergroot.

Als je nooit naar buiten gaat verklein je jouw wereld. Je hebt geen of weinig contact met anderen en dus denk je alleen maar aan jezelf. Je bent daarnaast ook de hele dag bezig met je eigen gedachtes, wat niet goed is wanneer je in een depressie zit. En dat terwijl het leven zoveel meer te bieden heeft. Ga je naar buiten, dan zorg je voor contact met de maatschappij. Hierdoor besef je dat er meer is dan alleen maar mentale kwellingen. En je hoeft hiervoor echt niet met iemand af te spreken. Zelfs het op en neer lopen naar de supermarkt voor een paar boodschappen kan er al voor zorgen dat je depressie iets draaglijker wordt. Je krijgt hierdoor namelijk nieuwe indrukken en daarmee doorbreek je de vicieuze cirkel van je gedachten.

Een aantal tips voor het naar buiten gaan tijdens een depressie

Jezelf dwingen om naar buiten te gaan is ontzettend lastig. Immers, als je binnen blijft kan je niks gebeuren en kun je altijd terugvallen om filmpjes op YouTube of een slechte serie. Maar dit is natuurlijk niet de oplossing want de wereld is veel groter dan enkel jouw woning.

  • Vaak helpt het wanneer je met jezelf vaste tijden afspreekt om naar buiten te gaan. Omgaan met een depressie is hard werken maar je bent dan wel bezig met beter worden. Hard werken heeft een goede planning nodig. Ga bijvoorbeeld elke ochtend om 10 uur voor een kwartier naar buiten, gewoon even een blokje om. Heb je zelf graag de controle, bepaal dan van tevoren al welke route je gaat lopen want dit zorgt voor rust.
  • Vind je het vooral lastig om alleen naar buiten te gaan, vraag dan aan iemand die je vertrouwt of hij/zij met je mee wilt gaan. Denk aan je ouders, broer of zus, of een goede vriend. Spreek samen af om op een bepaalde tijd naar buiten te gaan. Maak deze afspraak van tevoren zodat het makkelijker voor je is deze routine aan te houden, omdat je de ander niet teleur wilt stellen.
  • Ben je niet zo goed met mensen, maar wel met dieren? Kijk dan of er een hond van een familielid of vriend is die je regelmatig uit kan laten. Ook zijn er websites te vinden waar jij je kunt aanmelden om honden van anderen uit te laten, bijvoorbeeld wanneer zij aan het werk zijn. Je gaat hiermee een verplichting aan, het is goed voor de hond en voor jou en daarnaast ben je even lekker buiten.

Lees ook: Waarom is de iPhone nog steeds zo populair?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here