Voedingssupplementen: een aanvulling, geen vervanging 

0
128
voedingssupplementen (2)

In Nederland staan diverse voedingssupplementen bekend als een gezonde aanvulling op de dagelijkse voeding. Hiermee zorgen veel mensen ervoor dat ze toch de juiste hoeveelheid vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen binnenkrijgen. Ze worden vaak gebruikt door mensen die een bepaalde voedingstof missen in hun dieet of door mensen die bepaalde sporten beoefenen en daar extra voedingstoffen voor nodig hebben. Voedingssupplementen kunnen in pil vorm, poeder of vloeistof worden ingenomen. We vertellen je meer in dit artikel.

Vitamines en mineralen

De meeste voedingssupplementen bevatten vitamines en mineralen. Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor je gezondheid. Ze helpen je bij de aanmaak van hormonen, het reguleren van je stofwisseling en je bloeddruk, het opruimen van gifstoffen uit je lichaam en nog veel meer. Helaas bevatten sommige voedingsmiddelen niet alle vitamines en mineralen die je nodig hebt. Daarom kunnen voedingssupplementen een goede aanvulling zijn op je dieet. Vitamine d kopen en gebruiken, kan je bijvoorbeeld helpen om tekorten aan te vullen.

IJzer

Wat ook belangrijk is, is ijzer. IJzer helpt bij de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine, een eiwit in je bloed dat zuurstof door je lichaam transporteert. Als je niet genoeg ijzer binnenkrijgt, kan je een ijzertekort krijgen. Dit komt vooral voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangere vrouwen, vegetariërs en veganisten. IJzertekort kan leiden tot vermoeidheid, verlies van eetlust, rusteloosheid, hoofdpijn, duizeligheid en veranderingen in de huid, nagels en haar. Een voedingssupplement met ijzer zou dit tekort kunnen aanvullen.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat je lichaam nodig heeft voor diverse functies. Zo helpt het de normale spierwerking behouden, bevordert het de energiestofwisseling, helpt het bij vermoeidheid en draagt het bij tot de normale werking van zenuwen. Het is ook belangrijk voor je botten en de opbouw van sterke tanden. Magnesium kopen en gebruiken kan je helpen bij stress, slapeloosheid, depressie, migraine en pijn. Sommige mensen nemen magnesiumsupplementen om deze klachten te verminderen. Het is echter belangrijk om te weten dat magnesiumsupplementen niet voor iedereen geschikt zijn. Magnesiumsupplementen kunnen interactie hebben met bepaalde medicijnen, waaronder antibiotica, bloedverdunners, calciumsupplementen en diureticum. Twijfel je of magnesiumsupplementen iets voor jou zijn? Neem dan contact op met je huisarts of apotheker.

Wanneer voedingssupplementen gebruiken?

Er zijn verschillende redenen om je voedingssupplementen kunt gebruiken. Je kunt ze gebruiken om een bepaalde voedingsstof aan te vullen die je misschien niet binnenkrijgt via je dieet, of om je lichaam te ondersteunen tijdens een fysieke activiteit. Hieronder hebben we enkele voorbeelden opgesomd:

– Je bent vegetariër of veganist en je wilt zeker weten dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

– Je bent zwanger of je wilt zwanger worden. Tijdens je zwangerschap heb je extra vitamines en mineralen nodig.

– Je bent ouder dan 50. Wanneer je ouder wordt, vermindert de werking van je spijsvertering en neem je dus minder voedingsstoffen op uit je dieet.

– Je bent een sporter of je wilt gewicht verliezen. Beiden kunnen ervoor zorgen dat je extra voedingsstoffen nodig hebt.

Aanvulling geen vervanging

Wanneer je een bepaalde voedingsstof wilt aanvullen, kan een voedingssupplement een goede keuze zijn. Het is echter belangrijk om je dieet te blijven volgen. Voedingssupplementen zijn niet bedoeld als vervanging, maar als aanvulling. Je kunt voor voedingssupplementen uitstekend terecht bij Vitaminesperpost.nl. Zij hanteren een goede prijs en bieden een hoge kwaliteit. Er is een erg breed assortiment en de bezorging door de brievenbus is in Nederland altijd gratis.