Met kerst hoort gourmetten er echt bij

0
125
gourmet vlees

Dat wil zeggen, in Nederland is gourmetten haast onlosmakelijk verbonden aan de kerst. In het buitenland kennen ze het eigenlijk niet. Krijg je deze kerst dus buitenlandse gasten? Dan kun je eens echt uitpakken en een flinke gourmetschotel bestellen. Je zult zien dat het niet alleen leidt tot grote hilariteit over die gekke kleine pannetjes, maar dat het een ontzettend gezellige avond wordt. Je gasten kunnen immers zelf precies kiezen wat ze willen eten en hoe ze hun biefstukje willen (rare, medium of well done). Ook kunnen ze zelf bepalen hoeveel en hoe snel ze willen eten. Dankzij de heerlijke bijgerechten hoeft er niet alleen gebakken te worden, er is nog veel meer lekkers!

Geen zin in gedoe?

Maar heb je wel zin in écht lekker eten? Dan kun je de gourmet online bestellen. Je kiest dan uit verschillende heerlijke menu’s en je hoeft dus zelf niet de keuken in om het vlees of de vis voor te bereiden, je hoeft geen salades te maken en zelfs geen brood te halen. Ook de sauzen worden gewoon bijgeleverd. Maar dan, ik hoor het je denken, zit je alsnog met een gourmetstel dat je moet schoonmaken en al die vette borden, schalen en bestek. Als je érgens geen zin in hebt na een flink kerstdiner is het de schoonmaak. Wat nu als ik je vertel dat je zelfs daar niet aan hoeft te denken?

Je krijgt namelijk niet alleen al het voedsel voor een heerlijk kerstdiner, maar ook nog eens al het andere dat je nodig hebt. Een gourmetstel of een bakplaat, borden, bestek en zelfs servetten. Maar dan heb ik nog meer goed nieuws: je hoeft het niet eens af te wassen: alles wordt, vies en wel, weer bij je opgehaald. Geen gedoe dus, als dat geen goed idee is, dan weet ik het ook niet meer!

Hoe kom je van de gourmetlucht af?

De gourmetlucht in huis is voor veel mensen dé reden om alleen maar bij andere mensen te willen gourmetten. De lucht kan lang blijven hangen en net als je denkt dat het weg is, dan ruik je het ineens weer. Tips om van de gourmetlucht af te komen zijn dus, zeker zo vlak voor het kerstdiner, wel zo handig:

  • Zet, na het gourmetten, de ramen tegen elkaar open. Tijdens het gourmetten kun je de afzuigkap aanzetten. Maakt dit teveel lawaai? Dan zijn er nog de volgende tips:
  • Een pannetje met water en een flinke scheut azijn op een rechaud op tafel zetten (niet per ongeluk gebruiken om voedsel in te bereiden!)
  • Een pannetje water met daarin een kaneelstokje, sinaasappelschil en wat kruidnagel op een rechaud op tafel zetten (ook weer niet per ongeluk gebruiken om voedsel in te bereiden)
  • Een pannetje water met daarin wat wasverzachter op een zacht vuurtje op het fornuis zetten (doe dit niet als je huisdieren hebt, zij kunnen daar niet zo goed tegen)
  • Geurstokjes of wierook branden
  • Koffie zetten (het kopje koffie na het diner heeft dan twee functies)

Hoe dan ook: geniet deze kerst van het heerlijke kerstdiner én van elkaar!